fredag 1 januari 2010

Napoleon

Namnet Napoleon har fått en ny betydelse: numera står det i min värld för ett Uppsala-band med omkring tio medlemmar, som spelar soulpop med sol i ögonen och spring i benen. 
Man har kunnat höra deras singlar "Cleopatra" och "I Love My Baby (But If Anyone Touches Her I'll Kill Them)" lite varstans sedan deras album "Bohemians Won The Series And The Little Guy Joined The Band" släpptes i höstas.


Jag träffade större delen av bandet innan deras spelning på Fasching i Stockholm i början av december, och bandets musikaliska motor Alexander Havelda började med att berätta var de tog sitt namn från: - För många år sen, när vi startade, så ställde vi upp i en musiktävling, och det var innan vi egentligen hade ett namn, men vi anmälde oss. Och sen när vi var tvungna att bestämma oss för ett namn så ringde Baghdad till mig och frågade vad vi skulle heta, och just då var jag hemma och skolkade från skolan och kollade på en UR-dokumentär om Napoleon, så då blev det så.
Baghdad heter egentligen Henrik Gellin och spelar gitarr och är den som arrangerar alla låtar efter att Alexander skrivit ackord, melodier och texter. Nästan alla i bandet har smeknamn, som jag givetvis undrade var de kom från.
Är det nåt ni hittat på för bandet, eller är det gamla smeknamn som hänger med?
Alexander: - Vi försöker faktiskt hålla tillbaks det lite för att det inte ska uppfattas som en grej vi gör för bandet, men det är så vi kallas. Och speciellt vårt engelska skivbolag har av nån anledning fastnat för det där och skriver med det överallt. Men det är ingen "grej" - varje gång som jag till exempel ska skriva till honom på Facebook, så tittar jag på B och så fattar jag inte hur det kan vara så att jag inte är vän med honom på Facebook, och sen kommer jag på att "just det, han är faktiskt döpt till Henrik" - så det ligger ganska djupt cementerat.

Baghdad
Det engelska skivbolaget är Ruffa Lane, och de släppte faktiskt albumet i England före det släpptes i Sverige. På Ruffa Lane ligger även Lucky Soul (här mest kända för Clas Ohlson-reklamlåten "Lips Are Unhappy"), vars trummis även är bandets manager, Grantura och svenska Montt Mardié.
Vad betyder albumtiteln "Bohemians Won The Series And The Little Guy Joined The Band"? Alexander: - Den handlar om de huvudsakliga händelserna som hände det året när vi skrev albumet, och det var just att vårat fotbollslag The Bohemians vann studentserien, och Mårten ("Moderna Geniet" Blomberg, som spelar xylofon) flyttade upp till Uppsala från Göteborg, och han är liten.
Skivan låg färdig länge innan den till slut släpptes, så de har redan hunnit skriva en massa nya låtar, och planen är att de ska börja spela in grunder redan nu i vinter och göra färdigt en ny skiva till sommaren.
De berättade om när deras singel "I Love My Baby" blev vald till veckans singel av en engelsk radiokanal, och Alexander avslöjade att han faktiskt inte gillar låten något vidare:
- Det blir för mycket ibland - alltså musikaliskt, det blir jobbigt att lyssna på för det är så mycket instrument. I vissa låtar, som "I Love My Baby", det blir sådär fånigt att det blir jobbigt till sist att höra det.
Är det för att du är trött på den som du säger det, eller tyckte du så från början?
A: - Jag gillar inte sån musik... (han började skratta) Men det är sådär... vissa av låtarna har skrivits för att bli hörd - för att nån ska lyssna på oss har man försökt bli så pompös som möjligt, och ibland kanske det kan bli lite väl mycket. Tycker jag, själv.
Men den är ju catchy, den funkar ju.
Marcus "Tom Hagen" Allard: - Det är som en hatkärlek nästan, när den blev vald till veckans singel i England: det var extremt, det var två stycken som fick välja låtar, och han som valde låten älskade den verkligen, och den andre hatade den. Och folk hörde av sig, och de tog tre brev från varje; tre var som "Det var det bästa jag hört" och de andra tre var "Hur fan kan ni spela nåt sånt här?!" Det är roligt att man får såna reaktioner, och man förstår ju båda sidorna av svärdet liksom, som man skapat.
Alexander: - Precis. Och ironiskt nog så våra förebilder, alla band som vi gillar, som vi har byggts upp från, har varit såna band som varit hatade och älskade. Vi har till exempel Broder Daniel som husgudar - det kanske inte hörs alls musikaliskt, för att vi är så mycket gladare och sådär, men nånstans blir reaktionerna tvärtom fast likadana. Jag tycker det är bra.
Varför kallas du Tom Hagen?
Marcus: - Jag fick den tråkiga uppgiften att ha hand om ekonomin i bandet, och ta hand om när folk säger "Jo, för ett år sen la jag ut 100 spänn på det här, och nu har jag lite dåligt med pengar, kan du fixa det?". Och då fick jag namnet från "Gudfadern"; det är Gudfaderns rådgivare.
Alexander: - Lite som när man säger till en tjock kille "Du är skitbra på att stå i mål!", så det låter som en cool grej för att han ska vilja göra det.
Marcus: - Jag hade fått skitdåliga smeknamn innan, jag kommer inte ihåg vad det var, men så sa de "Men om du får ett coolt namn då, kan inte du ha hand om det då?".
Hur funkar det att vara så många i bandet - kör ni nån sorts demokrati, eller är det nån som är diktator?
Baghdad: - Kom igen, säg som det är. (skratt)
Alexander: - Det finns några som är... nej, Henrik styr ganska mycket med järnhand, faktiskt. Men det är för att han står på en annan musikalisk nivå än vad vi andra gör, så det finns ingen direkt konkurrens till hans musikaliska kapacitet. Än så länge. Än så länge har ingen annan blivit såpass bra att de skulle kunna ändra maktbalansen.
Vad hade du för musikalisk erfarenhet innan?
Baghdad: - Jag har spelat musik sen jag var liten. Men framför allt så har vi... för att använda sportspråk, en bra stämning i truppen, så att säga.
- Sen har han absolut gehör också. Det är en petitess. (alla började skratta)



Alexander sitter till höger om spegeln i rutig skjorta
Vad tycker ni är det bästa med Napoleon? Baghdad: - Jag tycker att det bästa är att åka iväg och spela nånstans, våra "läger". Det är det bästa.
Alexander: - Vad tycker du Jonas?
Jonas: - Jag gillar det här: gänget.
Alexander: - Och musikaliskt är det väl att... vi förstår ju oss själva, i och med att det är vi som gör musiken, och då tycker nog i alla fall jag att vi har ett glatt sätt att uttrycka nånting mer än bara floskler.
Vilken fråga skulle ni helst vilja svara på? Alexander: - Vilken bra fråga. Den!
- "Hur känns det att vara miljardär?" (alla brast ut i skratt)
Här är en som ni antingen får enas om eller ta varsin - ni kanske är för unga för att ha tittat på "Mupparna", men det gick ju faktiskt igen på 90-talet, så: vad har ni för favoritmuppar? Och säg gärna ert namn så jag vet vem som är vem, eftersom ni är så många. Alexander: - Svenske kocken.
Jonas, som satt bredvid Alexander i en soffa, höll med: - Ja, vi tar den.
Och vad heter du, sa ni? Alexander: - Jonas - Jonny Blåa ögon.
Marcus "Tom Hagen": - Jag gillar Animal. Jocke Melin: - Kermit. Lugn och sansad.
Nån, som jag missade vem det var: - Jag har ingen koll på dem alls, förutom att min mamma hade en Fozzie på en mugg, så jag säger Fozzie.
Baghdad: - Jag har aldrig kollat på det.
Har du aldrig kollat på "Fragglarna" eller "Sesam" heller, det är samma skapare? Baghdad: - Nej.
Oskar "Kungen": -Teletubbies!
Olof "Oraklet" Svensson: - Nu är ju nästan alla tagna, men jag säger väl Miss Piggy då.
Mårten "Moderna Geniet" Blomberg: - Svenske Kocken.
Mårten hade nyss kommit in och satt sig i Svenske Kocken-soffan med Alexander och Jonas, och jag påpekade att han väl inte var så liten (det var ju han som var "The little guy" who joined the band).
Mårten: - Jag växte 30 centimeter den sommaren.
Johanna, som just kom in: - Jag har ingen vidare relation till Mupparna, om inte Kakmonstret är taget.



Sen måste jag fråga en annan sak: jag vet inte om ni vet det, men Alexander är lillebror till en av mina bästa kompisar från mellanstadiet, så han var typ såhär stor när jag såg honom sist - men eftersom jag vet att din pappa heter Josef, har "Hitman Joseph" nånting med honom att göra? Alexander: - Nej, men det skulle man kunna tro - de som har träffat min far i alla fall. Nej, det handlar om nån som i alla fall utger sig för att vara en gammal lönnmördare, som brukar hänga på stan i Uppsala mitt i nätterna och spela svenska nationalsången på elgitarr. Halvalkoholist som verkar vara... ja, det är en mystisk figur. Men den handlar om en kväll när Baghdad och jag var ute med honom.
Hur var det då? A: - Det var spännande. Det återges i texten - han spelade gitarr... jag kommer inte riktigt ihåg hur det var, men han hade med sig den där elgitarren och så skulle Baghdad spela nånting och så kom det ett gäng, bråkstakar som skulle sno den där gitarren. Och så försökte jag ställa mig upp i allt det där tumultet, som Friggebo, på ett bord på McDonald's och säga "Men kan vi inte bara sjunga 'We Shall Overcome'?". Men de fattade ju inte det, de var för unga, precis som med Mupparna, så vi fick gå hem...
Men visst är det väl nån text om Tjeckoslovakien-upproret 1969..? (Josef är från forna Tjeckoslovakien) A: - Det kan det vara... men inte på skivan...
Men vänta, är inte det i den första singeln, som jag har haft jättelänge? A: - Oj, vad du har koll! Precis! Ja, det var imponerande. Precis! Det var hedrande att du har lagt märke till den. Man plockar ju lite från allt möjligt.


"Cleopatra" måste jag fråga om förresten. Varför heter en låt "Cleopatra"? Alexander: - Hon är nån slags symbol för en kärleksrelation jag hade till en ung, eldig medelhavskvinna. (alla började skratta) Ja, varken mer eller mindre.
Då har jag inget mer - är det något mer ni tycker jag borde veta om Napoleon?
- Allt du har hört är sant. (skratt)
Lyssna på musiken och titta på videorna på bandets MySpace.
/Pop-Sara